• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 279 093 / 2147 dni
 
tasteofjoy
 
Dawno, dawno temu...podpatrzyłam ten przepis u Gosi (domgosi.pl/). Okazało się, że pochodzi z książki kucharskiej Lidla, która niedoceniona kurzyła się na półce.

Chociaż nie przepadam za słodkim posmakiem mięsa, to ten przepis skradł moje serce. Karkówka jest pyszna, krucha, a mus z jabłek idealnie współgra z całością. Zasługuje na powtórkę.

vomrrlk.jpg

*SKŁADNIKI*

- 500-600g karkówki w plastrach

*MARYNATA*

- 4 przetarte ząbki czosnku
- skórka z połowy wyparzonej cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki suszonej kolendry
- 2 łyżki miodu
- kilka kropel oleju rzepakowego

Wszystkie składniki rozcieramy w moździerzu na jednolitą masę. Plastry karkówki nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki (na kilka godzin).

*WARZYWA*

- 3 marchewki (plastry)
- 3 pietruszki (plastry)
- 1 cebula (kostka)
- 150ml czerwonego wytrawnego wina
- 30g mąki pszennej
- 50 ml oleju rzepakowego do smażenia
- 200ml wody
- 2 ząbki czosnku (posiekać)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz

Pietruszkę i marchew odkładamy do osobnej miski, dodajemy mąkę i dokładnie je obtaczamy. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy (ok. 50 ml), dodajemy cebulę i czosnek.Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszklą. Następnie na patelnię wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. Wszystko razem mieszamy. Dolewamy jeszcze troszkę oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.

Zrumienione warzywa zalewamy ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gdy wino się mocno zredukuje, dodajemy wodę. Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Kładziemy karkówkę na warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika (160 stopni C). Pieczemy 1,5-2 godziny.

*MUS Z PIECZONYCH JABŁEK*

- 2 jabłka
- 40g chrzanu
- odrobina oleju

Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy do miękkości.
Gdy jabłka są już miękkie, miksujemy je na gładką masę i przecieramy przez sito. Do musu dodajemy chrzan. Mieszamy.

*INNE DODATKI*

Polecam podawać karkówkę z pieczonymi ziemniaczkami.

qgxocjj.jpg

*Smacznego!*

:)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego
Wikistrony: