• Wpisów: 950
  • Średnio co: 1 dzień
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 269 318 / 1810 dni
 
tasteofjoy
 
*SZYBKIE PIERNICZKI*

Banalnie proste, szybkie i nadające się do dekorowania. Jak dla mnie trochę za twarde. Piekłam je drugi rok z rzędu i efekt taki sam. Pamiętam, że z upływem czasu stawały się coraz twardsze ( wtedy nie przechowywałam ich w puszce; a teraz tak...więc zobaczymy). Zdecydowanie wersja druga wpisze się na stałe do mojego świątecznego menu.

DSC_2878.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 55 szt.)*

- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

*PRZYGOTOWANIE*

1) Wszystkie składniki wsypujemy do miski, mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy mąki.

2) Ciasto wałkujemy na  grubość minimum 4 mm, podsypując małą ilością mąki, by nie kleiło się do stolnicy.

3) Wykrawamy kształty i układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4) Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce.

*UWAGI*

Aby pierniczki nie stwardniały lub zmiękły, gdy stwardnieją, przechowujemy je w zamkniętej puszce/słoiku z dodatkiem skórek od jabłek (skórki co kilka dni wymieniamy - mogą pleśnieć).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*MIĘKKIE PIERNICZKI ALPEJSKIE*

Pyszne i miękkie pierniczki. Polecam, bo są naprawdę 'puchate'. :D Może nie są tak wdzięcznym obiektem do dekorowania, jak 'szybkie pierniczki', gdyż wyrastają i nie zachowują tak ładnie wyciętego kształtu, jednak puszystość rekompensuje straty.

DSC_2876.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 50-60 sztuk)*

- 0,5 kg mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 125 g masła
- 200 g miodu

*PRZYGOTOWANIE*

*Dzień przed pieczeniem*

1) Kakao mieszamy z mąką.

2) Miód zagotowujemy z przyprawą korzenną, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło by się rozpuściło. Czekamy aż całość wystygnie.

3) Sodę rozpuszczamy w śmietanie. Czekamy aż zwiększy objętość.

4) Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier po łyżce, cały czas mieszając. Miksujemy z żółtkami. Masę wlewamy do mąki, delikatnie mieszając. Następnie dodajemy sodę. Mieszamy.

5) Ciasto (będzie dość rzadkie) przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

*Dzień pieczenia*

1) Ciasto podsypujemy mąką. Wycinamy pierniczki o grubości ok. 3-5 mm.

2) Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierniczki zachowując odległość.

3) Pieczemy ok. 8-12 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

*UWAGI*

Pierniczki im większe i grubsze, tym bardziej mięciutkie. Polecam wybierać największe foremki do wycinania.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*LUKIER*

- 1 szklanka cukru (plus ok. pół szklanki dodatkowo)
- 1 białko
- kilka kropel cytryny

Całość ucieramy drewnianą łyżką, na gładką masę. Lukier powinien być gęsty na tyle, by zrobić z niego wzorek. W zależności od wielkości jajka, może być konieczne dodanie cukru pudru.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  Przepisy pochodzą z mojewypieki.com

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego