• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 
*SKŁADNIKI (ok. 14 sztuk)*

-  ok. 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
- 2 średnie cebule
- 1 mała papryka (najlepiej czerwona)
- pół małej, cienkiej cukinii (garść kosteczek)
- 1 ząbek czosnku
- garść natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka łyżek wody
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki słodkiej papryki

DSC_2583.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do miękkości na oleju. Pod koniec dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę i curry.

Mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą dokładnie razem wyrabiamy. Dodajemy podsmażone warzywa, zioła prowansalskie i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Formujemy małe kotleciki i obsmażamy na złoto z obu stron (ok. 2 min. z każdej strony**).

Wykładamy kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

** Możemy smażyć kotleciki normalnie na patelni na małym ogniu przez ok. 20-25 minut.

DSC_2586.JPG

*Dodatki*

*Frytki pieczone*
- ziemniaki, sól, pieprz, olej, zioła prowansalskie

*Surówka z białej rzodkwi*
- biała rzodkiew, śmietana, majonez, pieprz, opcjonalnie sól

*Sos koperkowy*
- jogurt naturalny, koperek, pieprz, sól

DSC_2610.JPG

*UWAGI*

Z mięsa możemy formować również pulpeciki (i np. nabić je na patyczek do szaszłyków). Pulpeciki są świetnym dodatkiem do kremowych zup (np. kremu z dyni).

DSC_2615.JPG

*Smacznego!*

:)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego
Wikistrony: