• Wpisów: 950
  • Średnio co: 1 dzień
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 269 318 / 1810 dni
 
tasteofjoy
 
Uwielbiam te ciasteczka za to, że są pyszne i szybkie w przygotowaniu, a nienawidzę za to, że tak szybko znikają!

DSC_0389.JPG

*SKŁADNIKI NA CIASTO*

- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 szklanki mąki

*DODATKI*

- 1 słoiczek marmolady morelowej ( jeśli nie macie, to można zastąpić ją dowolną, np. jabłkową, truskawkową, śliwkową, ważne żeby była w miarę gęsta)

- cukier puder

*PRZYGOTOWANIE*

Mąkę dokładnie siekamy z margaryną, a następnie dodajemy śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Wystarczy, że składniki się połączą w gładką kulę. Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę (jeśli nie macie czasu, to może być krócej).

Schłodzone ciasto cienko wałkujemy i kroimy na niewielkie kwadraty/prostokąty. Na każdym kładziemy 1 płaską łyżeczkę konfitury. Ciasto można składać w koperty (zlepiając wszystkie rogi) lub tak jak widzicie na zdjęciach - zlepione tylko dwa rogi, bądź w rurki (wtedy marmoladę wykładamy wzdłuż ciasta).

Wykładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25-30 minut (aż się zrumienią).

Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

*UWAGI*

Z doświadczenia doradzam robić ciastka w kształcie rurek (smakują mi najlepiej mimo, że ciasto to samo :P), albo zrobić wszystkie kształty na próbę.

Z przepisu wychodzą dwie blaszki ciastek.

DSC_0394.JPG

mytasteofjoy.blogspot.com/(…)kruche-ciasteczka-z-ko…
:)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego