• Wpisów: 950
  • Średnio co: 1 dzień
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 270 397 / 1844 dni
 
tasteofjoy
 
Staram się nie kupować mięsa paczkowanego, tylko świeże na stoiskach mięsnych. Tym razem skorzystałam z promocji - 20% na mięso wieprzowe w Biedronce. Mięso niby dobre, chociaż wodniste...*A Wy kupujecie paczkowane mięso?*

DSC_0680.JPG

*SKŁADNIKI*

- 4-5 plastrów karczku wieprzowego bez kości
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90g)
- 50 ml czerwonego wina (dałam półsłodkie)
- po 1 łyżce : miodu, musztardy i oleju
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i bazylii
- sól, pieprz

DSC_0684.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Plastry mięsa delikatnie rozbijamy (można dłonią). Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

Przygotowujemy marynatę: cebulkę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z miodem, musztardą, olejem,winem, koncentratem, tymiankiem i bazylią.

Mięso z obu stron smarujemy marynatą, a pozostałość wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Dusimy pod przykryciem około godziny, następnie zdejmujemy pokrywkę i dosmażamy mięso, redukując sos.

DSC_0686.JPG

*Moja propozycja podania.*

DSC_0691.JPG

*Uwagi*

Po wrzuceniu mięsa na patelnie zrobiło się dużo wody i to nie tylko za sprawą marynaty...jeśli Wasze mięso nie będzie tak naszpikowane wodą, to można je trochę podlać, żeby miało się w czym dusić.

DSC_0700.JPG

Smacznego! :)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego
Wikistrony: