• Wpisów: 872
  • Średnio co: 21 godzin
  • Ostatni wpis: 4 dni temu, 22:58
  • Licznik odwiedzin: 154 976 / 781 dni
 
tasteofjoy
 
*Jedzenie orzecha to "dieta młodości", orzech ma bowiem właściwości, które zapobiegają w pewnym stopniu procesom starzenia.*


*WARTOŚCI ODŻYWCZE*

Są świetnym źródłem antyoksydacyjnej *witaminy E* zwanej witaminą młodości oraz *kwasu foliowego*, o który powinny zadbać wszystkie panie planujące zajście w ciążę. Orzechy laskowe są źródłem łatwo strawnego *białka i węglowodanów*. Orzechy zawierają także sporo cennych witamin i soli mineralnych, takich jak: *wapń, fosfor, magnez, potas*. Zawierają *witaminy z grupy B* oraz niewielkie ilości *witaminy C*, a także związki *żelaza*, dzięki czemu są polecane w zapobieganiu anemii.

Orzechy laskowe mają *niski indeks glikemiczny* oraz zawierają bardzo dużo tłuszczy (ponad 60% składników odżywczych, przez co zaliczane są do wymienników tłuszczowych), głównie w postaci wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi.


*KALORYCZNOŚĆ*

Orzechy laskowe są bardzo bogate w składniki odżywcze i obok orzechów włoskich mają najwyższą wartość kaloryczną ze wszystkich owoców uprawianych w naszej strefie klimatycznej (wartość energetyczna 100g łuskanych orzechów laskowych wynosi 650kcal).

IMG_9822.JPG


*WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE*

- Poprawiają jakość krwi – zalecane szczególnie dla dzieci i ludzi chorych na anemię.

- Orzechy uszczelniają naczynia krwionośne, a także wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

- 100 gram orzechów zapewnia 387% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który niszczy wolne rodniki i hamuje procesy starzenia się komórek.

- Wzmacniają śledzionę i żołądek.

- Wzmacniają układ nerwowy, zalecane przy intensywnej pracy umysłowej.

- Z uwagi na dużą zawartość błonnika są także świetnym lekarstwem na zaparcia.


*WYKORZYSTANIE W KUCHNI*

Wykorzystuje się je do wyrobu czekolad, ciast, tortów i wielu innych produktów cukierniczych, a także do wyrobu nalewek. Z dietetycznego punktu widzenia lepiej jednak sięgać po orzechy nieprzetworzone, zaś desery z ich dodatkiem traktować jako produkty okazjonalnie pojawiające się w naszym menu.


*WYKORZYSTANIE W KOSMETYCE*

- Łupiny orzecha wykorzystuje się w pielęgnacji *cery trądzikowej*. Zmielone łupiny są częstym składnikiem peelingów jako środek ścierający, ściągający i przeciwbakteryjny.

- Tłuszcz z orzechów ma zastosowanie do produkcji mydeł i innych wyrobów perfumowanych.

- *Olejek* z orzechów laskowych znajduje zastosowanie w kosmetyce, szczególnie w aromatycznych masażach. Pielęgnuje oraz *odżywia suchą, zmęczoną i wrażliwą skórę*.

- *Puder* do zasypek z orzechów laskowych pomaga na *otarcia, rany, oparzenia, wrzody*.

- Napar z liści można stosować jako *kompresy na owrzodzenia skóry kończyn*.

IMG_9817.JPG

*KTO POWINIEN UNIKAĆ ORZECHÓW LASKOWYCH?*

- Orzechy należą do produktów kwasotwórczych. Dlatego są niewskazane dla osób cierpiących na *zgagę*.

- Orzechy te nie są zalecane osobom, u których występuje *reakcja alergiczna* na ten naturalny produkt roślinny.


*PRZECHOWYWANIE ORZECHÓW LASKOWYCH*

Uważajcie szczególnie na ich *jełczenie*, lepiej nie jeść orzechów w ogóle niż zjadać zjełczałe. Jełczenie powoduje podrażnienie błony śluzowej żołądka i jelit, utratę wartości odżywczych, złe trawienie olejów, osłabia odporność, niszczy witaminy A i E, obciąża pracę wątroby. Z tego powodu *łuskane orzechy przechowujmy w ciemnych pojemnikach* – światło przyspiesza ich psucie.

*Nie przechowujemy orzechów w opakowaniach plastikowych* – produkty oleiste wchodzą w reakcję z plastikiem.

-------------------
*Lubicie orzechy laskowe? Bo ja uwielbiam! To moje ulubione!* :)

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego