• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 

*Lubicie zupę cebulową? Lubicie zupę serową? Jeśli tak, to pokochacie połączenie obu tych zup. Ja ją uwielbiam, zajadam się aż mi się uszy trzęsą i ciągle mi mało.*

DSC_0751.JPG


*SKŁADNIKI*

- 5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 4 duże cebule
- 100g serka topionego (najlepiej kremowy, serowy, ja użyłam topiony Emmentaler Hochland)
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz

*DODATKI*

- grzanki

DSC_0753.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Cebulę kroimy w plasterki o średniej grubości. Podsmażamy na maśle, do czasu aż zmięknie i ładnie się przyrumieni. Przekładamy ją do wcześniej przygotowanego bulionu. Dodajemy słodką paprykę i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10-15 minut. Odlewamy trochę bulionu i rozpuszczamy w nim serek topiony, a następnie wlewamy do gotującej się zupy. Miksujemy zupę blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami.

DSC_0752.JPG

*GRZANKI*

Możecie kupić gotowe, jednak proponuję zrobić samodzielnie.
Chleb kroimy w kostkę i podsuszamy na suchej patelni, na małym ogniu, do czasu aż zrobią się chrupiące.

DSC_0755.JPG

*Niebo w gębie mówię Wam...* :D

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego