• Wpisów: 950
  • Średnio co: 1 dzień
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 267 313 / 1750 dni
 
tasteofjoy
 
Skończyło się jak zwykle...naobiecywałam więcej kosmetycznych recenzji, a znowu będzie kulinarnie. Ach te baby. :P

Jak wiecie jestem początkująca w temacie muffinów, ale są na tyle proste w wykonaniu, że nie da się ich zepsuć. Póki co próbuję jedynie prostych przepisów (suche + mokre = wymieszaj), ale niebawem podniosę sobie poprzeczkę i ruszę w bój z mikserem!

DSC_0132.JPG

*SKŁADNIKI NA CIASTO*

*Suche*
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

*Mokre*
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 100g rozpuszczonego masła
- 2 jajka

*DODATKI*

- kandyzowana skórka pomarańczy
- lukier

DSC_0120.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do nich składniki mokre i wszystko razem dokładnie łączymy. Napełniamy foremki do muffinów do wysokości 2/3.

Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

DSC_0122.JPG

*Wierzch zdobimy lukrem.*
Cukier puder, odrobina wody i trochę soku z cytryny i ucieramy na gładziutką masę.

Dla dopełnienia pomarańczowej babeczki, użyłam jeszcze kandyzowaną skórkę pomarańczy.

DSC_0130.JPG

W przepisie zmniejszyłam ilość cukru, ze względu na lukier. Jeśli zdecydujecie się ozdobić muffinki inaczej lub pozostawić je bez polewy/kremu to należy zwiększyć ilość cukru w przepisie na ciasto do 3/4 szklanki.

DSC_0126.JPG

*Moje kolejne ( chyba już 10, a może dopiero 10) podejście zakończyło się sukcesem!* :D

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego