• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 
Cześć Kochani!

Mam dzisiaj dla Was dość oryginalny pomysł na obiadek. Odmiana od schabowych, czy piersi kurczaka w panierce jest wskazana. Czasami warto zaszaleć ze smakami. Takie przygody raz kończą się dobrze, a czasami są niejadalne albo niejadalne dla nas, bo to co smakuje jednym, nie zawsze smakuje innym.

P1010967.JPG

*Udka z kurczaka z miodem i imbirem.*

P1010969.JPG

*SKŁADNIKI*

- 6 udek z kurczaka (lub skrzydełek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki bulionu
- kieliszek wódki
- sól, pieprz

P1010971.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Udka podsmażamy na patelni z cebulą oraz miodem, tak by skórka kurczaka ładnie się zrumieniła, a cebula zeszkliła. Dodajemy posiekany drobno czosnek oraz imbir pocięty w wąskie paseczki i smażymy przez chwilę. Następnie podlewamy wszystko bulionem oraz wódką i czekamy aż płyny się zredukują i utworzy się zawiesisty sosik. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

P1010979.JPG

Kurczak w takim wydaniu ma bardzo specyficzny smak. Jeśli lubicie wersję na słodko powinien przypaść Wam do gustu.

Osobom, które nie przepadają za imbirem odradzam jego dodawanie, gdyż to właśnie smak imbiru dominuje w tej potrawie.

P1010980.JPG

*Moje kubki smakowe dotarły do nieznanego do tej pory wymiaru.* :D

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego