• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2638 dni
 
tasteofjoy
 
Postanowiłam nie zamęczać Was więcej Wielkanocnymi przepisami. Wybrałam tylko te proste i efektowne. To już ostatni z nich. Jeśli uwielbiacie oliwki, to z pewnością będzie Wam smakować śmietanowo-oliwkowa pianka.  

DSC_0155.JPG

*SKŁADNIKI*

*mus śmietankowy*

- 200 g śmietany 12% (może być też 18%)
- kilka zielonych oliwek
- 1 łyżka żelatyny
- ok. 40 ml wrzątku
- sól, pieprz

*pasta łososiowa*

- 1 jajko ugotowane na twardo
- kawałek (ok. 30 g) wędzonego łososia
- 1 łyżka majonezu np. Fine Food
- szczypiorek
- sól, pieprz

DSC_0156.JPG

*SPOSÓB PRZYGOTOWANIA*

Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy pokrojone oliwki, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Całość mieszamy. Napełniamy malutkie foremki i chowamy do lodówki aby stężało.

Mielimy (lub drobno kroimy) jajka, wędzonego łososia, majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę łososiową nakładamy na  mus śmietankowy. Dekorujemy szczypiorkiem.

*Foremki najlepiej włożyć na chwilę do gorącej wody, wtedy łatwiej będzie wyjąć mus.*

DSC_0160.JPG

*Do swojego musu wykorzystałam foremki silikonowe (do lodu) z Biedronki.*

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego