• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 
Te jajka to moja ulubiona wersja wszystkiego, co z jajkiem związane. Nie są mdłe, a do tego pięknie wyglądają. Jajka faszerowane różnymi pastami, fantazyjnie przybrane, to dla nich żadna konkurencja! Znikają ze stołu jako pierwsze...zawsze.

DSC_0145.JPG

*SKŁADNIKI*

- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 rzodkiewki
- szczypiorek (garść - ok. 1/3 pęczka)
- koperek (łyżka z górką)
- majonez, śmietana
- sól, pieprz

*PRZYGOTOWANIE*

Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dodajemy majonez i śmietanę ( w zależności, czy chcemy uzyskać gęstą czy lejącą pierzynkę...zazwyczaj daję 2 łyżki majonezu i łyżkę śmietany). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka kroimy na połówki i nakładamy na wierzch wiosenną pierzynkę, jeśli mamy wersję półpłynną to polewamy wszystko obficie sosem, tak by przykryć jajka.

Tym razem zrobiłam wersję na gęsto, jednak wolę gdy jajka są całe zakryte pierzynką.

*Polecam zamrażać koperek, gdyż poza sezonem koperek, który jest dostępny w sprzedaży w marketach, czy warzywniakach nie może równać się smakiem prawdziwemu, o aromacie nie ma co wspominać. Trzymam w zamrażarce po 2-3 pojemniczki z posiekanym koperkiem i w zupełności wystarczy mi to na sezon jesienno-zimowy.*

DSC_0149.JPG

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego