• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 

Choć nie jestem fanką ryb, nie mogę też powiedzieć, że ich nie lubię, to jedno jest pewne - ryby są zdrowe i powinniśmy je jeść. Mam nadzieję, że taka wersja przypadnie Wam do gustu.

rybka4.jpg

*SKŁADNIKI*

- 4 filety z dorsza (mogą być inne)
- oliwa
- sól morska
- pieprz

*Składniki na pastę*

- 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 cebula szalotka, drobno posiekana
- 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
- 1,5 łyżki szynki parmeńskiej drobno posiekanej
- 1 łyżka zmielonych na pył migdałów (bez skórki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki soli morskiej


rybka2.jpg

*Sposób przygotowania*

Wszystkie składniki na pastę mieszamy w miseczce. Filety rybne skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie przez 4 minuty, a drugą stronę przez 1 minutę. Każdy filet smarujemy naszą pastą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 5 minut w 200 stopniach.

rybka.jpg

Pieczone ziemniaczki jako dodatek...

rybka3.jpg


Zdjęcia robione wieczorem, w sztucznym oświetleniu, więc efekt nie jest powalający, nie widać jak to roztopione masełko smakowicie wygląda (aż sama żałuję). Jeśli będzie okazja, to zrobię kiedyś taką rybkę, gdy będzie widno.

Smacznego :)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego