• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 

*Zapiekanka, która powstała na zasadzie "zrób obiad z tego, co masz w domu". Czysta improwizacja okazała się być przepyszna.*

*SKŁADNIKI*

- 40 dkg makaronu (najlepiej świderki)
- 1 papryka czerwona
- 20 dkg pieczarek
- 2 średnie cebule
- 4 pomidory
- 20 dkg sera (dałam trochę sera żółtego i trochę mozzarelli)
- 20 dkg wędliny (dałam 2 małe kiełbaski plus 2 kęski piwne)
- kilka listków selera naciowego
- ząbek czosnku
- plasterek imbiru świeżego (ok. 1cm)
- mini koncentrat pomidorowy
- przyprawy (pieprz, sól, cukier, papryka czerwona słodka)

P1010480.JPG

Gdyby nie te składniki, zapiekanka byłaby zupełnie klasyczna. Świeży imbir, liście selera i czosnek nadały jej *intrygującego posmaku*. Trochę słodko, trochę ostro, *bardzo wyraziście*.

P1010482.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Makaron gotujemy al dente. Pieczarki podsmażamy na patelni, następnie dodajemy paprykę, pomidory, cebulę i kiełbasę i smażymy pod przykryciem ok. 15 minut. Gdy wszystko ładnie zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem (dałam jeszcze cukier i to sporo ok. 2 łyżeczki, gdyż pomidory i koncentrat nadały bardzo kwaśnego smaku...to kwestia indywidualna, więc należy próbować). Dodajemy czosnek, imbir i liście selera oraz makaron i dokładnie mieszamy.

P1010508.JPG

Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. *20- 30 minut w temperaturze 180C.*

P1010511.JPG


P1010524.JPG


*SMACZNEGO!*

:D

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego