• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 
*Dzisiaj mam dla Was pomysł na ziemniaczki w innej postaci.* Pewnie robiliście już wielokrotnie kotlety z resztek ziemniaków...te akurat są ze świeżych ziemniaków, ale równie dobrze możecie je robić z pozostałości, tak żeby nic się nie zmarnowało (choć wątpię by komuś zostało tyle resztek, by opłacało się robić do nich farsz i sos).

pieczarkowce2.jpg

*Składniki*

- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 30 dag pieczarek
- mąka
- 1 jajko
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia

*Sposób przygotowania*

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie tłuczemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

Do ziemniaków dodajemy jajko, koperek, sól i pieprz i tyle mąki, ile jest potrzebnej by zagnieść ciasto jak na kopytka (czyli żeby wszystko się ładnie połączyło, ale nie było zbyt twarde).

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy z liściem laurowym. Odcedzamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 1/3 odkładamy do sosu.

Z ciasta formujemy gruby wałek. Kroimy w centymetrowe plastry. Lekko spłaszczamy. Na każdy nakładamy po łyżce pieczarek, składamy na pół, brzegi sklejamy. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.

pieczarkowce1.jpg

*Sos pieczarkowy*

Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wodę i gotujemy przez jakieś 10minut (można wrzucić 1 kostkę warzywną). Następnie rozrabiamy mąkę ze śmietaną i wlewamy do sosu. Gotujemy na małym ogniu, do czasu aż sos zgęstnieje.

pieczarkowce3.jpg

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego