• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 

*Dzisiejszy obiadek.* Wprawdzie nie ma teraz sezonu na cukinię, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na cukiniowe szaleństwo, przecież nie tylko placki ziemniaczane istnieją na tym świecie.

cukinia.jpg

*Składniki na ok. 8 placków*

- 1 średnia cukinia
- garść posiekanego koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 100 g sera feta
- 3-4 łyżki mąki
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- sól,pieprz
- jogurt naturalny/śmietana
- olej do smażenia

cukinia2.jpg

*Przygotowanie*

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i odstawić na 20 minut. Odcisnąć wodę.

Cukinię wymieszać z rozdrobnioną fetą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem, jajkiem i mąką. Doprawić do smaku czarnym pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron.

crpwvto.jpg

Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Obficie posypać szczypiorkiem.

hawucdo.jpg


*Cukinia w kolorowym wydaniu* --> *tasteofjoy.pinger.pl/m/15797188*

*SMACZNEGO !*

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego