• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 

Tuż przed snem serwuję Wam dawkę pyszności w postaci *francuskiego makowca.*
Do przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie i masa makowa.

makowiec.jpg

*Masa makowa*

- 400 g suchego maku.
- Garść żurawiny.
- Garść rodzynek.
- Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.
- 1- 2 łyżki miodu.
- 2 łyżki dżemu morelowego.
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
- Aromat migdałowy według uznania.

*Przygotowanie masy makowej*

Mak gotujemy ok. 30 minut lub zalewamy gorącą wodą i odstawiamy minimum na 3 godziny. Następnie mielimy go 2 razy (można kupić gotowy mak mielony).
Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy.

*Opcjonalnie można dodać 2 ubite białka, by mak nie był zbyt zbity.*

*Wykonanie*

Płat ciasta francuskiego nacinamy po bokach na 1-2 cm ukośne paski, pozostawiając na środku pasek (ok. 1/3 całości ciasta).

Na środku kładziemy masę makową.

Zaginamy wszystkie nacięcia do środka, tworząc jodełkę.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200*C  piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zrumieni.

makowiec2.jpg

W zależności jaki efekt chcecie uzyskać, ciasto składamy luźno ( lewa połówka) lub bardziej ściśle (prawa połówka).

makowiec3.jpg

*Lukier*

Ciasto można przyozdobić lukrem. Zrobiłam go z cukru pudru, wody i odrobiny soku z cytryny. Wszystko trzeba wymieszać na gładką masę i polać ciasto. Proporcji nie podaję, gdyż robię go zawsze na oko, tak by nie był ani wodnisty ani zbyt gęsty.

makowiec5.jpg


makowiec4.jpg


*Było ciasto...nie ma ciasta...zostało w całości pochłonięte...*

:D

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego