• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 
Oj przepisowo się zrobiło na moim blogu...miał być blog wielotematyczny, a niedługo przekwalifikuję go w kulinarny... :D

Sylwestrowa pizza nr 1 ...

pizza2.jpg

*Ciasto - proporcje na 2 pizze ok. 32cm*

- 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 10 – 15 minut w ciepłe miejsce. Drożdże po jakiś 15 minutach powinny się spienić.

Dodajemy pozostałą część przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlewamy resztę ciepłej wody, mieszamy składniki drewnianą łyżką lub ręką, łączymy je w kulę.

Ciasto wyjmujemy na blat i wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Wkładamy je z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi objętość (ok. 30 minut).

Wykładamy ciasto na blachę. Smarujemy keczupem/sosem pomidorowym. Posypujemy obficie oregano, następnie startym żółtym serem. *Układamy połówki pomidorków koktajlowych, kostki sera feta, orzechy włoskie. Można posypać pizzę drobno posiekanym czosnkiem.*
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220*C przez ok.12 minut. *W połowie pieczenia, a nawet później wykładamy na pizzę liście szpinaku.*

pizza3.jpg


*A  dla przypomnienia przepis na mini pizzerki.*

*tasteofjoy.pinger.pl/(…)pizza-w-wydaniu-mini-mini-w…*

*Pizza, pizza, pizza ! ! !*

:D

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego