• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 
Na każdej imprezie miło jest wrzucić coś na ząb i fajnie gdy nie są to tylko chipsy i paluszki...

*Krakersy z żółtym serem*

*Wersja nr 1* - ser żółty tarkujemy na dużych oczkach, mieszamy z odrobiną majonezu (tak by się zlepił),doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą, choć ser sam w sobie jest już słony). Na wierzchu układamy dowolne dodatki. Ja użyłam paprykę czerwoną, ogórek konserwowy/kiszony oraz szynkę dojrzewającą (Kumpiak).

*Wersja nr 2* - Krakersy smarujemy powidłami i posypujemy startym żółtym serem.

krakersy2.jpg

*Koreczki* - to chyba jedna z najłatwiejszych i najpopularniejszych przystawek.

Mówiąc krótko - kroimy co mamy i nabijamy na wykałaczkę. Można wykorzystać : połówki pomidorków koktajlowych, żółty ser pokrojony w kostkę, ser feta pokrojony w kostkę, papryka,ogórek kiszony/konserwowy, orzech włoski, można wykorzystać też oliwki zielone/czarne,pieczarki, kurczaka lub inne mięso. W wersji owocowej równie smaczne.

koreczki.jpg

*Faszerowane jajka*

Jajka gotujemy na twardo, kroimy na połówki i wyciągamy żółtka. Żółtka ucieramy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Podzieliłam pastę na dwie części (jedną pozostawiłam bez zmian, a do drugiej dosypałam trochę  słodkiej papryki w proszku, przez co pasta uzyskała inny kolor i smak...możecie też dodać np. kurkumę,curry itp.).
Wierzch jaj dekorujemy warzywami (najlepiej z zalewy octowej,by dodać trochę kwaskowości mdłym jajkom).

jajka.jpg

*Kulki serowe*

20g białego sera i 20g sera feta mieszamy ze sobą na gładką masę (ja przeciskam ser przez praskę do ziemniaków, jeśli komuś nie przeszkadzają grudki może wymieszać sery widelcem). Dodajemy łyżkę śmietany, pieprz i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w przyprawach np. czerwonej papryce, curry, posiekanych orzechach włoskich, koperku, czy ziołach.

kulki.jpg

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego
Wikistrony: