• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 
Do jabłek w czystej postaci ciężko mi się zmusić. Za to wszelkie inne formy, czy to w postaci powideł, ciast, suszonych jabłek smakują mi niesamowicie. Dziś skorzystałam z przepisu jaki prezentowała Ania Starmach w swoim *"Pyszne 25"*. Prosty i szybki, a jakże smaczny.

kruszonka.jpg

*Składniki*

- 1 kg jabłek
- 100 g masła
- 140 g mąki
- 90 g cukru pudru
- łyżeczka cynamonu

*Przygotowanie*

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lekko odciskamy z soku), układamy na spodzie naczynia żaroodpornego i mieszamy z cynamonem. Wierzch jabłek posypujemy *kruszonką* (masło, cukier i mąkę mieszamy razem, aż do uzyskania masy którą można rozdrobnić w dłoniach i z łatwością posypać jabłka). Pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 200*C.

*Kolejnym razem zmniejszę ilość cukru, gdyż kruszonka wydaje mi się za słodka. Świetnie smakuje na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.*

*Jabłka w gębie - niebo w gębie.*

:D

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego