• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 

*Warzywny bigosik* (tak nazwałam tą potrawę) powstał pod wpływem chwili. Nie miałam pomysłu co zrobić na obiad, więc zebrałam to, co znalazłam w kuchni (a nie było tego wiele), i tak właśnie powstało *danie a la MacGyver - zrób coś z niczego*.

Okazało się bardzo smaczne, dlatego włączyłam je do ulubionego menu i podaję również gościom. Smakuje dobrze na ciepło, jak i na zimno.

IMG_7227.JPG

*Składniki*

- 2 papryki

- 2 cebule

- 2 małe cukinie

- 1/2 pęta kiełbasy

- ząbek czosnku

- sól, pieprz

bigos.jpg

*Przygotowanie*

- Paprykę kroimy w cienkie paseczki.

- Cebulę kroimy w piórka lub plasterki.

- Cukinię kroimy w półplasterki.

- Kiełbasę kroimy w kostkę.

- Czosnek drobno siekamy.

bigosik2.jpg

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy wszystkie warzywa. Na początku dusimy wszystko pod przykryciem, a gdy zbierze się dużo wody odkrywamy bigosik, tak by trochę odparował. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

bigosik3.jpg

*Porady*

- Kiełbasę można wcześniej  przysmażyć z dodatkiem słodkiej czerwonej papryki.

- Warzywa można dodawać stopniowo, zamiast wrzucać całość ( w zależności jaką lubicie twardość), papryka jest najtwardsza więc można ja poddusić pierwszą, następnie dodać cebulę,czosnek i kiełbasę, a cukinię na samym końcu.

- Pamiętaj by dużo nie solić, gdyż kiełbasa z reguły jest bardzo słona.

bigosik6.jpg


:)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego