• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 

Jest coś czego jeszcze o mnie nie wiecie...

*Otóż uwielbiam pizzę!* Jestem nią opętana, mogłabym ją jeść codziennie ( był taki okres, że piekłam ją co dwa dni i domownikom tak już obrzydła, że nie mogli na nią patrzeć ).

Kiedyś ją kupowałam, dziś głównie piekę ją sama... i muszę się pochwalić, że smakuje prawie tak jak ta z pizzerii!  Prawie - bo nie mam specjalnego pieca do pizzy, tylko zwykły piekarnik, a to jednak różnica.. ale przynajmniej wiem co dodaję, wiem że nie ma w niej żadnych polepszaczy smaku, a mimo tego jest pyszna. No i cena - za cenę jednej kupionej w pizzerii, upiekę aż 3 domowej roboty, średni *koszt to ok. 5-6 zł*, czasami nawet mniej.

Każdej pizzy towarzyszy  różnorodność składników, każdy lubi coś innego. Ja mam swoje ulubione połączenia. Dziś dla odmiany pokażę Wam mini pizzerki (bo zdjęć pizzy nie zrobiłam, choć piekłam to i to). Składniki są takie same jak na zwykłą pizzę.

*Moje ulubione składniki to:*

- pieczarki
- papryka
- cebula
- oliwki
- salami
- szynka konserwowa
- pomidor
- szynka kumpiak

pizza.jpg

*Ciasto - proporcje na 2 pizze ok. 32cm ( z połowy przepisu wyjdą 2 blaszki mini pizzy, czyli 24 szt.)*
- 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
- 400 g mąki pszennej
-1 łyżeczka soli
-3 łyżki oliwy z oliwek

Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 10 – 15 minut w ciepłe miejsce. Drożdże po jakiś 15 minutach powinny się spienić.

Dodajemy pozostałą część przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlewamy resztę ciepłej wody, mieszamy składniki drewnianą łyżką lub ręką, łączymy je w kulę.

Ciasto wyjmujemy na blat i wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Wkładamy je z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi objętość (ok. 30 minut).

Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki (szklanką lub literatką). Wykładamy je na blachę.

*Jeśli nie macie specjalnej blaszki do pizzerek, możecie użyć takiej do muffinów lub położyć je bezpośrednio na płaską blachę.*

pizza2.jpg

Pizzerki smarujemy sosem pomidorowym (ja mam taki własnej roboty- kiedyś podam Wam przepis, ale możecie użyć koncentrat pomidorowy lub keczup).

Posypujemy obficie oregano.

pizza3.jpg

Następnie posypujemy pizzerki serem.

*Pamiętajcie, że ser ma być zawsze na spodzie*, wiele osób przykrywa nim składniki, to duży błąd.

*Najpierw ser, później wędlina, a na samym wierzchu warzywa.*

pizza4.jpg

Pieczemy je w wysokiej temperaturze (200-220*C). Przeciętnie czas pieczenia wynosi od 10 do 15 minut, nie dłużej, w zależności od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto.

pizza6.jpg

Takie mini pizzerki to świetna przekąska dla gości i miła odmiana od tradycyjnej pizzy.

pizza5.jpg

A gdy już sie do nich dorwę to ...

pizza7.jpg


:D

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego