• Wpisów: 534
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:40
  • Licznik odwiedzin: 290 924 / 2639 dni
 
tasteofjoy
 
Nie wiem jak u Was, ale u mnie rosół zawsze traktowany był wyjątkowo. Zazwyczaj jest gotowany na święta, albo co którąś niedzielę. Niby potocznie zwany "wodą z kluskami", a jednak każdy się nim zachwyca. Co tu dużo mówić, ciężko o dobry rosół ze względu na brak dobrej kury. Jak wiadomo najlepsze są te swojskie, choć i z tych swojskich to już nie to samo. Dlatego od jakiegoś czasu zamiast kury, kupuję *swojską kaczuchę!* Rosół jest dużo smaczniejszy i bardziej tłusty (ale nie za tłusty) . Palce lizać mniammm. :)

IMG_7121a.jpg


*Składniki*

- 1/4 kaczki
- 1 większa lub 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1cebula
- przyprawy (pieprz, sól, ziele angielskie)
- świeża natka pietruszki

IMG_7148a.jpg


*Przygotowanie*

* Do zimnej wody wrzucamy opłukane mięso, gdy woda zacznie wrzeć zbieramy szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu  (ok. 1,5 h).

* Wrzucamy warzywa - pietruszkę, marchewkę - w całości lub pokrojone według uznania ( ja pietruszkę wrzucam całą, a marchewkę kroję wzdłuż na połówki ).

* Cebulę przekrojoną na pół, kładę na całkowicie suchej patelni i przypalam aż będzie czarna, po czym wrzucam do pozostałych warzyw (gotujemy wszystko do miękkości).

* Dodaję kilka ziarenek ziela angielskiego (można dodać też listek laurowy i uwaga *lubczyk* - ostatnio Magda Gessler o tym mówiła, zastosowałam się do jej porad, ale chyba dodałam go dziś zbyt mało, bo nie poczułam różnicy ).

*Na samym końcu rosół solimy do smaku.

* Jesli chcecie żeby rosół miał ładny kolor i wyglądał jak ten podawany w restauracji, to użyjcie naturalnego barwnika jakim jest *kurkuma*, wystarczy odrobina by uzyskać piękny złoty kolor.

* Na głębokim talerzu wykładamy makaron, marchewkę, posypujemy posiekaną pietruszką, zalewamy gorącym wywarem i delektujemy się smakiem jednej z najpyszniejszych zup.

IMG_7189b.jpg


*Miłej niedzieli !*

:)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego